24 Mart 2016 Perşembe

2 $'lık şirketle 18 milyon liralık POAŞ vurgunu



1941'de kurulan Petrol Ofisi, Özelleştirme İdaresi kontrolüne alındıktan sonra yeni yatırımlar yapılmaması sebebiyle hantallaşmıştı. 2000'de "Doğan-İş" tarafından satın alınmasının ardından o güne dek sadece TÜPRAŞ'tan petrol alan şirket, yurtdışından da petrol ithal etmeyi kararlaştırdı.

İSİM ALGISI İÇİN POİNT ADI VERİLDİ 

Petrol ithalatında kullanılmak üzere merkezi Bahama adaları olan Lysa isimli şirket sadece 2 dolara satın alındı. Şirket Bahamalar'daydı ama faaliyetleri İngiltere'ydi. Adı, Petrol Ofisi'ni çağrıştırması amacıyla sonradan Point'e dönüştürüldü. Yönetimde "İş-Doğan" ortaklığındaki yöneticiler bulunuyordu. Bu şirket 2007'nin sonlarına dek Petrol Ofisi'ne akaryakıt temin etti.

TESLİM EDİLEN DELİLLER ORİJİNAL 

23 Ekim 2008'de Kocaeli Emniyet Müdürlüğü KOM Şubesi'ne kritik bir ihbar yapıldı, İhbarda, Petrol Ofisi tarafından gerçekleştirilen akaryakıt ithalatında bazı usulsüzlükler yapıldığına yer verildi.

Kaçakçılığa şahit olan POAŞ çalışanının yaptığı ihbarda, Petrol Ofisi'nin akaryakıt ithalatında Gümrük Birliği olmayan ülkelerden yapılan ithalatın birlik üyesi olan İngiltere'den yapılmış gibi gösterilerek gümrük noktalarımıza sahte belge ibraz ettiği, vergi muafiyeti sağlanmak suretiyle vergi kaçırıldığı, devletin POAŞ tarafından zarara uğratıldığı iddia edildi. Emniyet güçleri ile görüşmeyi kabul eden ihbarcı çalışan, kaçakçılık faaliyetini delillendiren DVD, dosya ve bazı belgeler de teslim etti. Belgeler bilirkişilerce incelendiğinde orijinal oldukları anlaşıldı.

PARALEL SAVCILAR ÖRTBAS ETİ 

Körfez Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma, POAŞ merkezinin Şişli'de bulunması sebebiyle Şişli Savcılığı'na gönderildi.

Adliyelerin birleştirilmesi ardından dosya, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na intikal etti. Diğer illerde aynı konuyla ilgili başlatılan soruşturmalar da İstanbul'da toplandı. Fakat paralel yapıya mensup savcılar bu soruşturmayı yıllarca öteledi.

Dosyayı sumenaltı eden isimlerden birisi de meslekten ihraç edilen 25 Aralık'ın mimarı Muammer Akkaş'tı.

TERÖR BÜROSUNA VERİLDİ 

17-25 Aralık darbe girişimi ardından soruşturma dosyası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'na teslim edildi.

ÖRGÜTLÜ KAÇAKÇILIK

İddianamede Aydın Doğan, Ersin Özince ve Hanzade Doğan Boyner'in de aralarında bulunduğu 47 şüpheli hakkında ''kaçakçılıkla mücadele kanununa muhalefet'', ''resmi belgede sahtecilik'', ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'' suçlarından hapis cezası istendi. Doğan ve Özince hakkında 23 yıla kadar her suçtan ayrı ayrı hapis cezası istenen iddianamede, diğer 45 şüphelinin ise "örgüte üye olmak'' ile diğer suçlardan hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edildi.

MÜFETTİŞLERİN TESPİTLERİ İDDİANAMEDE YER ALIYOR

Savcı Adem Meral'in hazırladığı iddianame dosyasında soruşturma sürecinde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Gümrük Bakanlığı'ndan raporlar alındığı görülüyor. Bu raporlara göre SPK, gümrük mevzuatına aykırılık tespit etmiş. Gümrük Müfettişleri'nin raporlarında da eksik ve yanıltıcı beyanname verilmek suretiyle gümrük kaçakçılığı suçunun işlendiği tespiti yer alıyor. Gümrük Müfettişleri ayrıca şirketin resmi kayıtları dışında ikincil kayıtlar olduğunu, Point ile POAŞ arasında kesilen faturaların bazılarının yasal kayıtlarda açıklanamadığını belirledi. Yasal olmayan kayıtlar POAŞ çalışanlarınca da tutuluyordu.

64 SEVKIYAT İŞLEMİ YAPILDI

İddianameye göre, Ukrayna ve Rusya'dan yola çıkan ve Petrol Ofisi adına konşimento ve manifesto belgeleri düzenlenen gemilerin, yüke ait resmi evraklarında yolda bulunduğu sırada değişiklik yapılıyor, AB ülkelerinin faydalandığı gümrük vergi muafiyetinden yararlanılmak üzere sanki İngiltere'deki Point şirketinden mal alınıyormuş gibi sahte evrak tanzim ediliyor ve Petrol Ofisi sanki İngiliz şirketinden mal alınıyormuş gibi evrak düzenleniyordu. İddianamede, Ukrayna ve Rusya'dan malı alan Point'in maliyet rakamlarını göz ardı edip zararına Petrol Ofisi'ne satış yaptığı, 43 milyon dolar zararına satış miktarı belirlendiği, böylece Petrol Ofisi'nin eksik ithalat beyannamesi vermesinin sağlandığı, 64 sevkıyat işleminde 6.3 milyon dolarlık (18 milyon TL'lik) vergi kaybının söz konusu olduğu anlatılıyor.

Petrol Ofisi'ne iddia olunan bu akaryakıt kaçaklığı faaliyetinde, Solmaz Gümrük Müşavirliği ve Catoni Deniz İşleri firmasının yardımcı olduğu, evraklarda yapılan sahteciliğin bu firma çalışanları eliyle gerçekleştirildiği öne sürülürken bu firmaların yöneticileri hakkında da dava açılmış durumda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder