Anavatanı Güney Amerika olan stevia bitkisi dünyada önemini her geçen yıl arttırmaya devam ediyor. Şekere oranla 400 kat daha fazla tatlandırma özelliğine sahip olan bitki kalori ve protein içermiyor. Kalori ve protein oranı sıfır olarak ölçülen bitkinin ilerleyen yıllarda insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen şekerin yerini alacağı tahmin ediliyor.
Rize’de ÇAYKUR Genel Müdürlüğü tarafından son üç yıldır deneme üretimi yapılan bitki olumlu sonuçlar verdi. Bitki yetişmesi için bol yağmur istiyor. Rize’nin bol yağışlı olması ise deneme üretimlerinde ürün kalitesinin yüksek olmasına neden oldu. ÇAYKUR Genel Müdürlüğü deneme bahçelerinde bu yıl ayrı kökten 3. hasat gerçekleştirildi. Hasadı başlayan ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Türkiye’de şimdilik şeker otu olarak adlandırdıkları stevianın çok önemli bir bitki olduğunu belirtti. Sütlüoğlu, “Steviamız Rize’de 3. yılını yaşıyor. Üçüncü yılında da topraktan verimli bir şekilde çıktı. Bu bitkinin anavatanı Güney Amerika. Arjantin ve Paraguay. O bölgede yerliler buna ‘tatlı ot ve şeker otu’ diyorlar. Üç yıldır sürdürdüğümüz deneme üretimlerinde gayet iyi sonuç verdi. Bundan sonraki aşama sanayileştirilmesidir. Ürüne dönüştürülüp dünya piyasalarına sunulması. Bütün bu deneme ve araştırma çalışmaları bittikten sonra inşallah nihai adımlarımızı atacağız. Bu bitki dünya için de çok yeni. Dünya henüz bunu tanımıyor. Asrın bitkisi olarak adlandırılıyor. Şekere oranla 15-20 kat daha tatlandırıcı özelliğe sahip. Fabrikasyon işlemlerden geçtikten sonra ise şekere oranla 300-400 kat daha tatlandırıcı özelliğe sahip. Buna rağmen sıfır kalori ve sıfır proteini olan. Şekerin barındırdığı zararların hiçbirini barındırmayan mucizevi bir bitki. Asrın bitkisi. Dünya piyasasında steviaya olan talep 4-5 milyar dolarlık bir işlem hacmi ile artıyor” şeklinde konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder