Türk-Japon ortaklığıyla faaliyete geçen fabrikanın açılış töreninde, Türk ve Japon milli marşlarının çalınmasının ardından Kur'an-ı Kerim okundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Sumitomo Rubber Ako Lastik Fabrikası'nın, Çankırı ve Türkiye'ye hayırlı olması temennisinde bulunarak, 516 milyon dolarlık yatırımı Türkiye'ye kazandıran Sumitomo Rubber firması ile Abdulkadir Özcan şirketine teşekkür etti.
2019 yılına kadar üretimini günlük 30 bin adede çıkartacak olan fabrikanın, üretiminin yüzde 80'ini ihraç edecek olmasını da çok önemli bulduğunu belirten Erdoğan, geçen hafta gerçekleştirdiği Japonya ziyaretinde, Türkiye'yedeki yatırımlar konusunu enine boyuna ele alma imkanı bulduklarını kaydetti.
Japon firmalarının Türkiye'de son 5 yılda yaptıkları yatırım tutarının 1,6 milyar doları bulduğunu, Türkiye olarak Japon firmalara her türlü desteği, kolaylığı sağladıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Yatırım ve Destek Ajansının, 2008 yılından beri açılışı yapılan fabrika yatırımını takip ettiğini, 2011 yılında kesin kararı verilen yatırımın yerinin belirlenmesinden altyapısına kadar tüm işlemlerin, Ajans koordinasyonuyla takip edildiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışı yapılan fabrikaya ilave olarak, 2015 yılının 9'uncu ayına kadar Japon firmaların Türkiye'de çeşitli sektörlerde 7 adet satın alma ve birleşme anlaşması yapmış olmasını da önemli gördüğünü vurgulayarak, "Türkiye, Japon dostları için güvenli bir yatırım alanı olma özelliğini, her geçen yıl daha da güçlendiriyor. Ülkemize geçtiğimiz 13 yılda kümülatif olarak 149 milyar dolarlık uluslararası sermaye yatırımı geldi. Geçtiğimiz yıl, dünyada uluslararası doğrudan yatırım hacmi yüzde 16 azalırken, ülkemizde yüzde 1'e yakın artışla 12,5 milyar dolar rakamına ulaşmış olması, Türkiye'ye olan küresel güvenin ifadesidir" diye konuştu.
Erdoğan, 2015 yılının tüm dünya ile Türkiye için de uluslararası doğrudan yatırımlar için ümit verici bir yıl olma özelliğini sürdürdüğünü ifade ederek, sadece temmuz ayında Türkiye'ye gelen yaklaşık 3,5 milyar dolarlık uluslararası yatırımın, Türkiye'nin bu konudaki iddialı duruşunu devam ettirdiğinin göstergesi olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin en çok yatırım çeken ülkeler sıralamasında 4 basamak yükselerek 22'nci sıraya çıktığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
"Ancak tüm bu gelişmeler hala Türkiye'nin potansiyelinin çok gerisindedir. Bu konuda Japon dostlarımızdan çok büyük beklentilerimiz var. Türkiye olarak, Japonya'nın uluslararası yatırımlarının en az yüzde 1'inin ülkemize gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunu Sayın Abe ile de Japonya seyahatimde paylaştım. Bu da yılda asgari 1 milyar dolarlık bir Japon yatırımı anlamına geliyor, bu kadar önemli.
Geçtiğimiz haftaki Japonya ziyaretimde, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansımızın organizasyonuyla 500'e yakın Japon firma temsilcisiyle bir araya gelme imkanı bulduk. Bu toplantının hemen ardından Japonya'nın en büyük şirketlerinden 5'inin başkanları ve CEO'larıyla baş başa görüşmeler yaptık. Ayrıca, aynı gün DEİK tarafından düzenlenen bir toplantıda da Türk ve Japon iş adamları bir araya gelip görüşme fırsatı elde ettiler, sektörel bazda görüşmeler yaptılar. Tüm bu gelişmeler bize gelecek için ümit veriyor. Bir kez daha altını çizerek belirtmek istiyorum. Bizim kapımız tüm uluslararası yatırımcılara, özellikle de Japon dostlarımıza sonuna kadar açıktır. 'Gelin birlikte kazanalım, gelin birlikte geleceğe yürüyelim' diyoruz."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin büyüyen ve gelişen bir ülke olma vasfını sürdürdüğünü, Avrupa Birliği ile 1996 yılından bu yana Gümrük Birliği içinde bulunan Türkiye'nin, Avrupa ekonomileriyle bütünleştiğini bildirdi.
Türkiye'nin G-20 üyeliği ve bu yılki G-20 Dönem Başkanlığını hatırlatan Erdoğan, OECD, Karadeniz Ekonomik İşbirliği, D-8, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyeliklerinin de Türkiye'nin çok boyutlu dış politikasının yansıması olduğuna işaret ett
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder